sreda, 9. oktober 2013

Kremšnite in nič drugega

Prave kremšnite, kot se šika, ne Blejska kremna rezina in ne lari-fari s keksi in rumom; v glavnem sladica brez primere, ki jo težko izpopolniš, kvečjemu jo lahko samo pokvariš. Pa brez zamere.

Kremšnita
SESTAVINE:

- listnato testo (2 zavitka ali po receptu)
- sladka smetana (0,5 do 0,75 L)
- 5 jajc
- 20 dag sladkorja
- 10 dag ostre moke
- 1 vanilijev puding
- 8 dL mleka
- 2 g želatine v prahu (ni nujno)


POSTOPEK:

Pečico vklopimo in segrejemo na 180 do 200 °C. Listnato testo položimo na papir za peko in to prenesemo na pekač. Z vilico naredimo luknjice v testo, da se nam med peko ne bodo tvorili mehurčki.

Ločimo beljake od rumenjakov in iz 5 beljakov stepemo trd sneg. Nato dodamo 10 dag sladkorja in mešamo, dokler ne dobimo goste kreme.

Želatino namočimo v malo vode in počakamo da nabrekne.

Preostale rumenjake prenesemo v ponev, dodamo 10 dag sladkorja, moko, vanilijev puding in malo mleka (odvzamemo od 8 dL). Dobro premešamo z mešalnikom.

V loncu segrejemo preostanek mleka do vrenja in ga prilijemo k jajčni kremi. Nadaljujemo s kuhanjem ob stalnem mešanju, na srednjem ognju, 2 do 3 minute. Krema je pripravljena, ko začne odstopati od stene posode.

V primeru, da uporabljamo želatino, jo na tej stopnji dodamo nastali kremi.

V nastalo mešanico počasi vmešamo stepene beljake, s pomočjo kuhalnice ali lopatke za mešanje, da dobimo gladko kremo. Še vročo kremo prenesemo na pečeno testo in počakamo, da se ohladi. Stepemo sladko smetano in z njo prekrijemo prvo plast kreme. Na vrh položimo drugo ploščo testa.

TRIK: Če želimo Zagrebške rezine, lahko vrhnjo plast testa prelijemo s čokolado, ki jo stopimo nad soparo skupaj s dodanim oljem.

Ni komentarjev:

Objavite komentar