ponedeljek, 7. oktober 2013

Svinjski kotleti s papriko in čebulo

Morda na prvi pogled smešna kombinacija lahko tvori odlično jed. Naj vas posamezne sestavine ne odvrnejo od kuhe. Če jih resnično ne marate, jih nadomestite z drugo, podobno sestavino. Spodaj opisan recept je eden izmed načinov, kako hitro in okusno pripraviti obrok za dva, na dokaj nevsakdanji način.

SESTAVINE

MESO
- 2 svinska kotleta (vsak okoli 200 g)
Svinjski kotleti s papriko in čebulo
- olivno olje
- 2 stroka česna
- timijan
- maslo


SLADKO KISLA PAPRIKA IN ČEBULA

- 1 rdeča čebula
- 2 rdeči papriki
- olivno olje
- listi bazilike (3-5)
- sladkor (jedilna žlica)
- balzamični kis (3 jedilne žlice)
- poper
- sol

POSTOPEK

PRILOGA
Papriko in čebulo narežemo na trakove. V ponvi segrejemo olivno olje in dodamo papriko in čebulo, začinimo s poprom in soljo, dodamo tudi sladkor in mešamo na visoki temperaturi 4 do 5 minut. Vsebina postane mehka in obarvana. PAZI: zelenjavo moraš popeči in ne kuhati, tako da mora biti ponev zelo vroča!


Dodamo balzamični kis in pustimo vreti minuto, dve, zmanjšamo vročino in dodamo jedilno žlico olivnega olja, kuhamo še dve do tri minute. Dodamo nasekljano baziliko, premešamo in kuhamo dodatnih 30 sekund.



Ponev odstranimo iz štedilnika, vsebino prenesemo v drugo posodo, za serviranje. Ponev obrišemo in nadaljujemo s pripravo mesa...



MESO;

Z ostrim nožem zarežemo v maščobo na robu kotletov (5 mm globoko, na vsake 3 do 4 centimetre). S tem preprečimo, da bi se meso zvijalo med kuho in tako neenakomerno popeklo. Kotlete dobro začinimo s poprom in soljo na obeh straneh.


Posodo za pečenje postavimo na ogenj, dodamo olivno olje, segrejemo in dodamo kotlete, česen in timijan. Kotlete na vsaki strani pečemo 3 minute.



Proti koncu pečenja dodamo 3 koščke masla na kotlete in počakamo da se razpusti. S sokom, ki nastane, sproti polivamo kotlete, da ostanejo sočni.



Prenesemo jih na krožnik, nanje položimo timijan in česen, kateremu odstranimo ovoj. Kotlete pustimo stati 5 do 10 minut, medtem pa jih redno polivamo z omako.



Kotlete postrežemo na posteljici iz paprike in čebule skupaj z omako.



TRIK: Da se znebimo maščobe na robu kotletov, jih ob peki postavimo pokončno in pridržimo minuto, dve, da se maščoba izloči.


Ni komentarjev:

Objavite komentar