petek, 18. oktober 2013

Tiramisu

Nekaj, za slajši konec tedna:

SESTAVINE:
Tiramisu

- 1 paket piškotov za tiramisu
- 0,5 L sladke smetane
- 10 dag sladkorja
- 3 jajčni rumenjaki
- 5 dag masla
- kava

POSTOPEK:

Na štedilnik postavimo posodo za kavo in je skuhamo približno 3 dL. Kavo obvezno ohladimo. 

Medtem, ko se kava ohlaja, ločimo beljake od rumenjakov in slednje prenesemo v večjo posodo, dodamo še sladkor in maslo. Z mešalnikom dobro premešamo, da se sladkor raztopi (lahko ga tudi predhodno zmeljemo).

V ločeni posodi stepemo sladko smetano, ki ji po želji lahko dodamo vanilijev sladkor. Stepeno sladko smetano prenesemo k preostali jajčni kremi. Počasi z lopatico premešamo, tako da se obe kremi dobro premešata.

Pripravimo si posodo za tiramisu. Lahko je to globlji pladenj, kozarec, skodelica ali karkoli drugega, bolj inovativnega. Kavo prelijemo v globok krožnik in piškote s stranjo, na kateri je sladkorna glazura pomočimo v kavo, ter jih s pomočeno stranjo obrnjeno navzgor položimo v posodo za tiramisu.
Če želimo bolj kavni okus, pridržimo piškot 1 do 3 sekunde v kavi.

Ko naredimo prvo plast piškotov s kavo, vzamemo 1/2 kreme in jo razmažemo po površini, postopek ponovimo, tako da imamo na koncu 2 plasti piškotov in dve plasti kreme.
Površino okrasimo s kakavom, naribano ali nastrgano čokolado.

Sladico postavite v zamrzovalnih ali v hladilnik za 2 do 3 ure.

TRIK: Če želite biti inovativni, postrezite tiramisu v kozarcu, kjer kremo razdelite na tretjine in začnite s plastjo kreme, ki ji sledi plast piškotov, kreme, piškotov in vrhnje plasti kreme.

Tiramisu malo drugače


1 komentar: